TOEFL

TOEFL utvrđuje nivo znanja engleskog jezika ljudi kojima ovo nije maternji jezik.

Veliki broj stranih univerziteta na kojima se nastava sluša na engleskom zahteva da kandidati imaju određeni broj bodova na ovom testu (svaka institucija sama određuje koliko bodova je minimum za primanje kandidata). Takođe, TOEFL je široko zahtevan i pri dobijanju stipendija i generalno kao dokaz poznavanja engleskog jezika.

TOEFL se može polagati i pisanim putem i putem kompjutera. Broj mogućih bodova na kompjuterskom ispitu je od 0 do 300, a na pisanom ispitu od 310 do 677. Međutim, rezultati TOEFL testa su obično važeći maksimum dve godine pošto se znanje jezika vremenom menja.

Test traje oko tri i po sata. Osim na pisanom delu ispita, u testu se nudi više odgovora na svako pitanje a obuhvata četiri dela:

  • Test slušanja i razumevanja
  • Test strukture pisanog izražavanja
  • Test čitanja i razumevanja
  • Test pisanog engleskog (TWE): pisanje eseja na zadatu temu.

2005. ETS je uveo novu generaciju TOEFL testova. To je Internet-based test (iBT), tj. test putem Interneta, koji je uveden u bezbedne testing centre širom sveta. Najpre je uveden u Sjedinjene Američke države septembra 2005. a zatim i u Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, a od skora postoji i u Srbiji i Crnoj Gori.

Šta je drugačije kod TOEFL iBT testa?

On ispituje sve četiri jezičke veštine koje su važne za efikasnu komunikaciju: konverzacija, slušanje, čitanje i pisanje. Naglasak je na upotrebi engleskog jezika radi komunikacije.
Biće dostavljen putem Interneta u određene centre širom sveta . Kad jednom novi test bude uveden u neku oblast, computer-based i paper-based test više neće biti tamo dostupni.
Neki zadaci zahtevaju da oni koji polažu test kombinuju više od jedne veštine. Da bi uspeli na akademskom nivou na koledžima i univerzitetima gde se govori engleski jezik, potrebno je da studenti budu u stanju da kombinuju svoje jezičke veštine u učionici.

Nova integrisana pitanja, ili „zadaci“, pomažu studentima da izgrade samopouzdanje koje im je potrebno za komunikaciju u akademskim sredinama kojima žele da se priključe.

Novi integrisani zadaci će zahtevati od onih koji polažu test da:

  • čitaju, slušaju, zatim odgovaraju na pitanje
  • slušaju, zatim odgovaraju na pitanje
  • čitaju, slušaju, zatim pišu na zadato pitanje

Novi TOEFL test podrazumeva i konverzaciju. Ovaj deo se sastoji od šest zadataka, i oni koji polažu test nose slušalice i govore u mikrofon kada odgovaraju. Odgovori se digitalno snimaju i prenose do ETS-ovog Online Scoring Network-a (mreže za online ocenjivanje), gde ih ocenjuju ljudi. Ocenjivači se pažljivo nadgledaju radi tačnosti, tako da oni koji polažu test i dobijaju rezultat mogu biti sigurni u pouzdanost rezultata konverzacije.

Sekcija Pisanje je proširena . Novi test zahteva da kandidati pišu odgovor na materijal koji su čuli i pročitali, i da napišu esej da bi iskazali mišljenje. Ocenjivaču su takođe ljudi, koji ocenjuju odgovore na zadatke Pisanja putem ETS-ovog Online Scoring Network-a (mreže za online ocenjivanje).

Novi test traje oko 4 sata. Svi delovi testa se obavljaju u jednom danu, tako da nema potrebe da se putuje do centra dva puta.

Dozvoljeno je pisanje beležaka. Kandidati mogu da pišu beleške pri radu svakog dela testa, i mogu ih koristiti pri odgovaranju na pitanja. Nakon testiranja, beleške se skupljaju i iscepaju pre nego što kandidati napuste test centar.

Novi rezultati lakše objašnjavaju sposobnosti kandidata u engleskom jeziku. ETS obezbeđuje iscrpne informacije o rezultatima koje obuhvataju rezultate sve četiri veštine i ukupni rezultat. Opis kompetentnosti se može naći na www.ets.org/toefl/nextgen. Ovi opisi olakšavaju razumevanje novih rezultata. Takođe, kandidati će dobiti korisnu povratnu informaciju u izveštajima o njihovim rezultatima.

Novi rezultati se javljuju online. Počev od septembra 2005. kandidati koji polažu test će moći da vide online svoje rezultate 15 radnih dana nakon testa, pored kopije izveštaja o rezultatu koji će dobiti putem maila. Koledži i univerziteti će moći da vide rezultate online počev od 2006., ali će takođe dobijati rezultate na uobičajen način.

SPREMITE se za TOEFL sa nama u ANGLOLAND skoli .

Upiti i prijave na office@angloland.rs angloland@sbb.rs